Radio BOBAR 24 časa UŽIVO  | Studio B2 UŽIVO
Prosječna plata nedovoljna za opremanje školarca
BANJALUKA, Prije početka školske godine mnoge roditelje očekuje novi “udar” na novčanike, jer za opremanje samo jednog školarca treba nekoliko stotina maraka, pa će tako prosječna četvoročlana porodica u Srpskoj sa dvoje djece koje školuje, morati da izdvoji čak i više od dvije prosječne plate.
Prosječna plata u junu u RS bila je 817 maraka, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.
S druge strane, mnoga domaćinstva u Srpskoj imaju samo jednog zaposlenog člana ili mjesečno primaju dosta nižu platu od prosječne.
Prema riječima Marije Vujinić iz Banjaluke, koja ove godine dvoje djece šalje u školske klupe, iz kućnog budžeta potrebno je izdvojiti novac za sav školski pribor, odnosno od flomastera do školske torbe, u koji se ne računa garderoba, koja stvara dodatne troškove.
- Imam dva sina, jedan ide u treći razred osnovne, a drugi kreće u prvi srednje. Da bih ih opremila za školu, morala sam da im kupim sve knjige, školski pribor, odjeću i nove patike, što me koštalo blizu 2.000 maraka – rekla je Vujinićeva.
Dodala je da opremanje školarca može da košta i nešto jeftinije, ali na uštrb kvaliteta.
- Dok sam kupila samo dvoje patika, trebalo mi je 280 maraka, a gdje je još odjeća i niz drugih sitnica. Naravno, mogla sam da im uzmem neke jeftinije, ali sam se opredijelila za original, koje su kvalitetnije i duže traju – dodala je Vujinićeva.
Banjalučke knjižare već nekoliko sedmica imaju sve udžbenike za iduću školsku godinu, a ovih dana u njima vladaju velike gužve jer roditelji žele na vrijeme da spreme svoju djecu za školu.
- Najviše se kupuje školski pribor, i to sveske, koje koštaju od 0,5 do 3,4 marke, grafitne olovke, čija je cijena od 0,5 do 1,2, te školske torbe, čije se cijene kreću od 25 do 80 maraka, u zavisnosti od kvaliteta – rekli su u banjalučkoj knjižari “Kultura”.
Slična situacija je i u knjižari “Grafpoint” u Prijedoru, gdje se, osim torbi i svesaka, dosta kupuju i bojice i flomasteri.
- Jedan flomaster košta 20 feninga, a pakovanje od 20 komada je pet maraka. Bojice su oko tri marke i njih najviše kupuju roditelji djece od prvog do trećeg razreda – kazali su u ovoj knjižari i dodali da što je uzrast đaka veći, veći su i troškovi.
U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva istakli su da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS i ove godine obećalo besplatne udžbenike za prve i druge razrede osnovnih škola.
- Komplet udžbenika za treći razred košta 64,5 KM, za četvrti 72 KM, peti 70 KM, šesti 139,5 KM, sedmi 110 KM, osmi 149,5 KM i deveti razred 132,5 KM – rekli su u Zavodu, dodavši da je to cijena bez udžbenika za strani jezik.
- Imamo udžbenike i za engleski jezik, čije se cijene, u zavisnosti od razreda, kreću od 13 do 22 KM, ali se u nastavi većinom koriste udžbenici Kembridža i Oksforda – dodali su u Zavodu.
Udžbenici za srednjoškolce
U većini knjižara u RS mogu da se pronađu i svi udžbenici za srednje škole.
- Udžbenici za srednje škole i ove godine se mogu kupiti po istoj cijeni kao i proteklih godina, a pojedinačno koštaju 9,9 maraka – ističu u knjižarama. Glas Srpske


Izvor: www.capital.ba
17.8.2011.
Predhodna fotografija Sledeća fotografija
bongosi
programska šema
Radio France
Internationale
BOBAR banka
BOBAR prevoz putnika
BOBAR tours
oRadiju | prenos i emitovanje | marketing | linkovi | radio pošta | kontakt
Copyright © 1998 - 2015 Radio Bobar. Sva prava zadržana. | Dizajn i Razvoj 3GStudio